Sinema ve Film Müziği
-Yakın Plân Dergisi'nden alıntıdır-
"Film müziği ne demektir?" Bu soru sorulduğunda alınacak yanıtların çeşitliliği göz önüne alınırsa, bu konunun -sektörde yer alanlar tarafından dahî- yeterince anlaşılamadığını görebiliriz.
Nedir gerçekte film müziği? Görevi nedir? Ne yapmalı, neye hizmet etmelidir? bu ve benzeri bir çok sorunun en doğru yanıtlarını verebilmek için en iyi yol, dünya sinemasında şimdiye kadar ortaya konmuş örnekleri incelemek ve yapılanı anlamak olsa gerek. bugünü anlamanın, dünü anlamaktan geçtiği kesin.
***
Sinema, hayatımıza katıldığı 1895 yılından bu yana, durmaksızın gelişen bir sektör olmuştur. Başlangıç yıllarındaki sessiz sinemadan bu yana çok şey değişmiş, gereksinmeler teknoloji ile başa baş artmış ve doğan talepleri karşılamak için sektör,, bir çok komşu alandan yardım almak zorunda kalmıştır. İlk günden bu yana, müzik de sinemaya omuz veren komşu alanlardan biri olmuştur. Sinema, -artık- fotoğraf, edebiyat ve müziğin birlikte oluşturduğu bir sunumdur.
Başlangıçta sessizdir sinema ve bu dilsiz hali nedeniyle, anlatılanın, anlam yitimine uğraması da kaçınılmazdır ve giderek, diyaloglar film aralarına eklenen karelere yazılmaya başlar. Müzik ise, beyazperdenin kenarında, gösterin esnasında canlı performans olarak dahil edilir. Zira, film şeridi henüz tek kanallıdır ve bu nedenle yalnızca görüntüyü kaydedebilmeye olanak sağlamaktadır.
***
Diyaloglar, efekt ve müzik sesin üç elemanıdırlar. Ayrı ayrı kayıt edilir ve sonra hepsi, filmin gereksinmelerine uygun bir dengeyle mix (indirgeme) edilerek, film şeridindeki ses kanalına işlenirler, yan, soundtrack'e.
Soundtrack sözcüğü ile ilgili anlam karmaşasının nedeni, bunun, ses içeren unsurların tümünün değil, sadece müziğin kayıtlı olduğu kanal sanılmasındandır ki, bu yanlıştır.. Gerçekte, soundtrack sözcüğünün anlamından uzak kullanımının ,film müziği kanalı sanılmasının sorumluluğun, sinema terminolojisinden habersiz müzik yapımcılarında olduğu açıktır. Ki, onlar bu hatayı devrimci-protest müziğe "özgün müzik" derken de yapmışlardır. Oysa, bir müziğin özgün olması, onun sinema, tiyatro ya da müzikal gibi, sadece o gösteriyi izlediğinizde dinleme şansı bulabileceğiniz bir şeye ait olması demektir.
コメント